Poniedziałek, 29 października, 2018

Pierwszy remont w Fabryce Pełnej Życia


Na początku października na terenie dawnych zakładów Defum w centrum Dąbrowy Górniczej stanął płot. Na płocie dobre wieści, a za płotem dawny oddział obróbki cieplnej i warsztat elektryczny zamienia się w multimedialne centrum wystawowe i miejsce spotkań. To pierwsza realizacja na terenie Fabryki Pełnej Życia.

 

– Gdy rozpoczynaliśmy projekt Fabryka Pełna Życia, pojawiały się głosy, że to utopia. Jednak od samego początku wiedzieliśmy co robimy. Oczekiwania dąbrowian, wielokrotnie wyrażane w trakcie konsultacji, były takie, by w Fabryce stworzyć ośrodek będący uosobieniem zmiany – przestrzeń wystawową, a jednocześnie miejsce spotkań, prezentacji, koncertów. Budynek byłego warsztatu elektrycznego nadawał się do tego wręcz idealnie – historyczny, stylowy, nie za wielki, a jednocześnie wystarczająco duży, by pomieścić ok. 300 osób. A przecież to dopiero początek. Do końca roku planujemy zakończyć, realizowane wspólnie z PKP, projektowanie nowego układu komunikacyjnego w sąsiedztwie dworca w centrum. W tym samym czasie powstaną plany wspólnej inwestycji gminy Dąbrowa Górnicza i spółki Tramwaje Śląskie. Wkrótce, wspólnie z SARP Katowice, ogłosimy międzynarodowy konkurs architektoniczny na nowe centrum Dąbrowy Górniczej – wyjaśnia Marcin Bazylak.

 

Budynek, od którego rozpoczynamy przemianę poprzemysłowych terenów w śródmieściu Dąbrowy Górniczej, powstał na początku XX w. i wykorzystywany był jeszcze w czasach, gdy dąbrowski zakład wchodził w skład Towarzystwa Akcyjnego Zakładów Kotlarskich i Mechanicznych FITZNER i GAMPER. Jako jeden z najstarszych obiektów znajdujących się na terenie byłych zakładów DEFUM stanowi istotny element dla historycznej tkanki zabudowy – jego usytuowanie w ciągu podobnych obiektów tworzy z niego istotne dopełnienie, zarówno historycznej, jak i przestrzennej struktury urbanistycznej zakładu.

 

Prowadzone obecnie prace mają na celu adaptację dawnego warsztatu dla potrzeb nowej funkcji – budynku wystawowego, miejsca spotkań, konsultacji społecznych. W trakcie prac odtworzony będzie układ okien i drzwi, zachowane zostaną ceglane elewacje i wszystkie detale architektoniczne określające historyczny charakter budynku. Dach pokryje płaska blacha cynkowo-tytanowa, stare okna i drzwi zastąpią aluminiowe z podziałem przemysłowym. Głównym pomieszczeniem budynku będzie sala wielofunkcyjna z bezpośrednim wyjściem na obszerny taras zlokalizowany po stronie zachodniej (pod suwnicą).

 

Sala zostanie otwarta na całą wysokość (do połaci dachowej), co pozwoli wyeksponować elementy konstrukcyjne oraz wyposażenie instalacyjne (wentylacja mechaniczna, oświetlenie). Obiekt w całości będzie dostępny dla osób niepełnosprawnych.

 

To bardzo wymagający projekt, bo tylko pozornie polegał na odtworzeniu stanu poprzedniego. W rzeczywistości musieliśmy np. od nowa zaprojektować ścianę zachodnią i w miejsce bezstylowego muru zaproponowaliśmy niejako powtórzenie układu ze ściany wschodniej. Poza tym wiele trudności nastręczał stan budynku i brak infrastruktury technicznej – wszystkie sieci i przyłącza trzeba było projektować od nowa, ale w przyszłości posłużą one także pozostałym obiektom Fabryki. Myślę, że dąbrowianie będą zadowoleni z efektu – w Fabryce Pełnej Życia powstanie obiekt nowoczesny pod względem wyposażenia, funkcjonalny i wyraźnie określający poprzemysłowy charakter założenia – podkreśla architekt, Tomasz Moskalewicz.

 

Wokół budynku zostanie odnowiona konstrukcja suwnicy, pojawią się nowe dojścia, trawniki oraz mała architektura z betonowymi ławkami i koszami na śmieci. Wartość inwestycji – 5 947 018 zł.

 

Zakończenie prac otwarcie centrum spotkań Fabryki Pełnej Życia zaplanowano na sierpień 2019.

 

Wojciech Czyżewski

Przewodniczący Zespołu ds. Fabryki

Pełnej Życia


« Poprzednia aktualnośćNastępna aktualność »

Dziękujemy za rejestrację!