Piątek, 12 kwietnia, 2019

Dąbrowa Górnicza będzie miała rynek. "Uwielbiamy leczyć takie miejsca"


Koszalińsko-szczecińska pracownia Analog została zwycięzcą konkursu architektonicznego na nowe centrum Dąbrowy Górniczej. - Uwielbiamy leczyć takie miejsca - mówi Piotr Śmierzewski, szef zwycięskiego zespołu. - Centrum nie zmieni się, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale będziemy konsekwentni i nie zejdziemy z obranej drogi - zapewnia prezydent Marcin Bazylak.

Organizowany wspólnie przez katowicki oddział SARP-u i miasto konkurs cieszył się rekordowym zainteresowaniem. – Zgłosiło się 101 zespołów architektonicznych, z których do konkursu zakwalifikowaliśmy 96. To bardzo duża liczba, jak na polskie warunki – podkreślał prof. Henryk Zubel, przewodniczący sądu konkursowego.

Zakres tematyczny, jak i ogrom opracowania sprawiły, że finalnie prace złożyło 15 zespołów. Wszystkie zostały zakwalifikowane do oceny.

 

Zwycięzca konkursu na nowego centrum Dąbrowy Górniczej został wybrany jednogłośnie

Prof. Henryk Zubel przyznał, że głosowanie było tajne, ale też i zwycięzca został wybrany jednogłośnie. W uzasadnieniu podkreślono, że nagroda została przyznana „za wysoki poziom warsztatu urbanistycznego, uwidocznionego w przedstawionych rozwiązaniach". Architekci zaproponowali stworzenie sekwencji czterech miejskich placów, z których jeden stanie się niejako dąbrowskim rynkiem.

Co ważne, ów najważniejszy plac zostanie ulokowany wewnątrz dawnej fabryki Defum, a nie obok niej. Jak podkreślają urzędnicy, dzięki takiemu podejściu cały zespół budynków tworzy wyraźną, spójną całość, która odcina się od otaczającej zabudowy.

– Rynek miejski powstanie dzięki wyburzeniu najmniej wartościowych obiektów z zespołu Defum: dwóch hal i biurowca – mówi Wojciech Czyżewski, pełnomocnik prezydenta Dąbrowy Górniczej, przewodniczący zespołu ds. projektu Fabryka Pełna Życia, a także członek sądu konkursowego.

 

Wojciech Czyżewski podkreśla jeszcze jedną ważną rzecz: – Nie możemy wpaść w pułapkę dosłowności, czyli odczytywania zwycięskiej koncepcji przez wizualizacje, bo akurat one nie są najlepsze. Najważniejszy jest spójny układ przestrzenny, ale od tej koncepcji do ostatecznego projektu jeszcze daleka droga. Zgłosiliśmy wiele uwag i chcemy, by na dalszym etapie zostały wzięte pod uwagę.

Ten dalszy etap to zlecenie zwycięzcom konkursu opracowania projektu. Już wcześniej miasto informowało, że przeznaczyło na ten cel 800 tys. zł. Projekt ma być gotowy do końca grudnia 2019. Dodajmy, że za zwycięstwo w konkursie Analog otrzymał 22 tys. zł.

 

Piotr Śmierzewski ze zwycięskiej pracowni Analog: Uwielbiamy „leczyć” takie miejsca

Zwycięzców konkursu nie było na czwartkowym ogłoszeniu wyników. Piotr Śmierzewski, szef zespołu, w którym byli szczecińscy architekci Michał Czeszejko, Rafał Śliwa, Artur Górski i Igor Klyus powiedział nam, że wygraną przyjął z ogromną satysfakcją.

– Zakres opracowania był olbrzymi, nie ułatwiała go skomplikowana struktura własności terenu. Ale też właśnie tego typu miejsca, z poprzemysłową historią, mocno nas pociągają. Uwielbiamy „leczyć” takie miejsca i dlatego się zgłosiliśmy – podkreśla architekt.

Piotr Śmierzewski przyznaje, że formuła konkursu dodatkowo utrudniała pracę. – Tu nie było takiej możliwości, a czasem jedno pytanie do inwestora sprawia, że wszystko staje się prostsze – mówi architekt. I dodaje, że już cieszy się na współpracę z miastem.

 

Prezydent Marcin Bazylak: Będziemy konsekwentni, nie zejdziemy z obranej drogi

Prezydent Dąbrowy Górniczej Marcin Bazylak podkreślał w czwartek, że dzięki konkursowi miasto dysponuje koncepcją, którą jego zdaniem łatwo będzie można przekuć w dobry projekt. – Centrum nie zmieni się jednak od razu, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Wszystko będzie powstawało etapami, ale z obranej drogi nie zejdziemy, będziemy konsekwentni – mówi prezydent.

Marcin Bazylak zaznacza, że tempo zmian zależeć będzie też od montażu finansowego i zainteresowania inwestorów. Projekt w dużej części ma być komercyjny, o czym świadczą chociażby nowe budynki z 30-tysięczną powierzchnią biurową. – Liczę, że to będzie zaplecze biurowe dla regionu, ze strefą handlową i usługową, spójne z rozwojem specjalnej strefy ekonomicznej w Tucznawie – podkreślał prezydent.

Miejsce w nowym centrum znajdzie się także na mieszkania.

Cała przestrzeń ma być dobrze skomunikowana, dlatego rewitalizacja śródmieścia bezpośrednio łączyć się będzie z inwestycjami planowanymi przez miasto (centra przesiadkowe i nowy układ komunikacyjny), PKP (likwidacja kolizyjnych przejazdów kolejowych) i Tramwajów Śląskich (modernizacja torowiska).

 

Drugie miejsce dla pracowni M.O.C Architekci, trzecie dla Heinle, Wischner Und Partner Architekci

Drugie miejsce i 18 tys. zł przyznano katowickiej pracowni M.O.C Architekci. W uzasadnieniu sąd konkursowy wysoko ocenił rewitalizację zastanej substancji Fabryki Pełnej Życia zmierzającą do ukształtowania struktury ulic, ciągów pieszych, placów miejskich, zadaszonych pasaży i parkowej zieleni śródmiejskiej. Ciekawym rozwiązaniem było zaproponowanie sekwencji trzech placów: Głównego, Przy Suwnicy i Północnego.

Trzecie miejsce i 14 tys. zł przypadło architektom z Wrocławia. Heinle, Wischner Und Partner Architekci. W tym przypadku uznanie jurorów zyskała propozycja rozwiązania rejonu placu Wolności, w czytelny i zdyscyplinowany sposób łącząca obszary zurbanizowane ze swobodną zielenią parkową. Za wartościowe uznano próbę wpisania analizowanego obszaru w szersze założenie plant wokół śródmieścia Dąbrowy Górniczej.

 

Jury przyznało również wyróżnienie honorowe pracowni D+P Architektura Paweł Skóra z Brwinowa oraz dwa równorzędne wyróżnienia równorzędne. Te ostatnie wraz z 3 tys. zł trafiły do warszawskiej Inicjatywy Projektowej  oraz Studia projektowego i wzorcowania Narada z Krakowa.

Jak zauważyli przedstawiciele miasta, zdobywcy trzech pierwszych nagród w tym samym miejscu zaproponowali lokalny browar, a także przeszklony pasażu handlowy.

 

Źródło: Gazeta Wyborcza


« Poprzednia aktualnośćNastępna aktualność »

Dziękujemy za rejestrację!